Ápolási tanácsok

 

Fésülésről: nagyon fontos a napi ápolás-, de ha nem is naponta javasolt heti 2-3 alkalommal, alaposan átkefélni, rétegenként haladni, majd, átfésülni, ellenőrizzük munkánkat, - különösen a hosszúszőrű fajtáknál, mivel ha ez elmarad, akkor összecsomósodik, nemezelődik a szőrzet, és így már szakemberhez kell fordulni.
A másik fontos dolog, hogy fésülés közben ellenőrizhetjük, hogy kedvencünkben nincs-e élősködő, akár bolha vagy kullancs, valamint nyár elején megjelenik a toklász; egy apró növényi rész, pontosabban az egérárpa nevű gyomnövény kiszáradt kalászának része. Főleg júliusban és augusztusban, amikor a növény elszárad, ezek az apró darabkák szétszóródnak és eljuthatnak kedvenceikre is. A toklászok egy horoghoz hasonlóan befúródnak az állat testébe, ott vándorolnak de csak egy irányba, befelé.
A legveszélyeztetetebbek a hosszú és félhosszúszörű kutyák, akiknek a leggyakrabban a fülébe, illetve a hallójárataiba jut, valamint a lábujjak közé, illetve a nemi szervek környékén, hónalj tájékán, ritkábban szájba, orrba is mehet.


Fürdetésről: A túlzásba vitt fürdetés nem tesz jót kedvencünknek.
Az egyetlen alkalom, amikor tényleg meg kell mosni kutyánkat: ha koszos. Ha túl sokszor fürdetjük, megfosztjuk bőrét a természetes olajoktól.
Célszerű havonta - kéthavonta egyszer fürdetni kedvencünket, de kizárólag minőségi samponnal, ami nem szárítja ki kutyánk bőrét. Csak csomómentes kutyát szabad elvinni fürdetni.
Mindig kézmeleg vízzel fürdessünk, gyengéden végig masszírozva, higított samponnal, az erősen szennyezett területeken lehet egy kevés tömény samponnal.
A sampont alaposan öblítsük ki, mert korpásodást, viszketést okozhat a bőrön maradt sampon.
Legvégül balzsamos öblítést alkalmazzuk. Erre egy jó minőségű balzsamot használjunk. Főként hosszúszörű kutyáknál van jelentősége; fellazítja a csomókat.
Szárítás előtt alaposan nyomkodjuk ki a vizet a kutyánkból, ezzel is segítve a szárítást. Majd aztán kezdjük el a szárítani, először alacsony fokozaton, aztán állítsuk feljebb a fokozatot.
Szőrrel ellentétes irányban kefével fésülgessük gyengéden, nem rányomva a bőrére, mert könnyedén kikaparhatjuk azt.